Rondom de Leeuwarder binnenstad (4km)

Het is prachtig weer, dus SUP-weer! We rijden naar Leeuwarden voor een suproute rondom de oude binnenstad. Een mooi kort rondje langs tal van bekende Leeuwarder panden, en parken zoals de Prinsentuin, de Oldehove en de oude gevangenis Blokhuispoort.

Navigatie en parkeren

Omdat een groot deel van deze route voorzien is van vrij hoge kades heeft mijn voorkeur om aan de noordkant in de buurt van de Prinsentuin te starten. Hiervoor is de Noordersingel erg geschikt. Voor de Leeuwarders: ergens tussen Ús Mem en Blomke fan Romke 😀

Aanrijden kun je vanaf de kant van de Rengerslaan via de Singelstraat. Je komt dan middenin de Noordersingel uit die zowel links- als rechtsom éénrichtingsverkeer is. Aan deze weg kun je buiten winkeltijden gratis parkeren, direct aan het water.

Navigatieadres: Noordersingel 88, Leeuwarden

Opstapplaats van de suproute door de binnenstad van Leeuwarden

Opstapplaats

Hier aan de Noordersingel is voldoende ruimte om in het gras je supboard op te blazen. Langs de hele singel kun je eenvoudig opstappen vanwege de lage kades. Let wel dat op zomerse dagen deze vaarroute wat drukker kan zijn, ook met wat grotere plezierjachten.

De SUP-route

We beginnen deze suproute rond de binnenstad van Leeuwarden vanaf de Noordersingel rechtsaf. Aan de overkant zie het stadspark de Prinsentuin. Je volgt de stadsgracht en na een paar honderd meter komt eerst het zicht op de Achmeatoren.

Kijk je links dan zie je de oude Oldehove. De toren die in 1529 met 120 meter hoogte de Domtoren in Utrecht zou moeten laten verbleken. Maar nadat de toren al tijdens de bouw flink begon te verzakken is hij uiteindelijk ‘afgebouwd’ tot zo’n 40 meter.

Oldehove vanaf het water gezien

We gaan onder de Vrouwenpoortsbrug door en komen aan op de Westerstadsgracht. Hier liggen vele oude schepen omgebouwd tot woonschuit.

Uitzicht richting schouwburg De Harmonie

We varen langs schouwburg De Harmonie waarna we links afslaan de Zuiderstadsgracht op. Hier komen we echt dichtbij de hoogste toren van Leeuwarden. Met zijn ruim 114 meter hoogte is de Achmeatoren gebouwd in 2002. En deze toren staat ook na bijna 20 jaar nog wel steeds recht.

De hoogste torens van Leeuwarden

Onder de Prins Hendrikbrug door kun je even zwaaien naar de dinerende mensen op het Pannekoekschip wat aan de rechterkant zijn vaste ligplaats heeft. Even later varen we onder de Wirdumerpoortsbrug door met het karakteristieke brugwachtershokje waar op het moment van schrijven een kapsalon in is gevestigd.

De Blokhuispoort

Weer 200 later varen we onder de ophaalbrug Blokhuispoortburg door en zien we links de oude gevangenis Blokhuispoort die tot 2007 in functie was. Inmiddels is het een verzamelplaats voor creatieve ondernemers en is er horeca gevestigd.

Na het voormalig gevangenisgebouw slaan we linksaf de Oostergracht op, en dan onder de Oosterbrug door. Dit deel vaar je tussen de vele woonboten door.

Oostergracht in Leeuwarden

Na de volgende brug buigt het water rondom de Prins Frederikkazerne. Vanaf 1981 is dit gebouw omgebouwd tot wooncomplex, voornamelijk betrokken door studenten.

Er volgt een smalle loopbrug, behangen met kleurige bloemen waarna je bij de grijze rasterwand van parkeergarage Hoeksterend uitkomt. De weg Hoeksterend die nu voor je ligt kun je rechtdoor of links onderdoorsteken. Beide keren kom je uit op het water voor de Verversbrug, lokaal bekend als de Kiepeloop.

Ophaalbrug Sint Jozef

Nu zien we het ophaalbruggetje de Sint Jozefbrug, waarna we op het wat grotere water de Dokkumer Ie uitkomen. Hier slaan we wederom linksaf en passeren de Noorderburg. We zijn aangekomen op de Noordergracht waar we ook gestart zijn. Vaar even door totdat je terug bent bij je auto.

Meer info

Visit Friesland over Leeuwarden:
https://www.friesland.nl/nl/ontdek/de-elf-steden/leeuwarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *