Hempens & Froskepôle (6,5km)

Een tochtje vlakbij Leeuwarden rond Hempens en de Froskepôle. In ongeveer anderhalf uur langs het aquaduct in de Waldwei (N31), een klein stukje Van Harinxmakanaal, en achter het eilandje Froskepôle langs.

Navigatie en parkeren

We starten in Hempens, een klein dorpje van zo’n 260 inwoners, grotendeels ‘opgeslokt’ door de Leeuwarder wijk Zuiderburen. Vanaf de N31 (Wâldwei) pak je afslag Leeuwarden-Oost waarmee je op de Drachtsterweg uitkomt. Vervolgens pak je vlak voor Leeuwarden de afslag Leeuwarden-Zuiderburen / Hempens-Teerns. Na de afslag rechtsaf op de eerste rotonde, en vervolgens rechtdoor bij de rotonde voor de Jumbo welke duidelijk is gemarkeerd met een stalen kunstwerk met de naam Zuiderburen.

Na zo’n 400 meter sla je bij het bordje Teerns/Hempens rechtsaf, en daarna direct links de Himpenserdyk op richting de bebouwde kom-borden van Teerns. Parkeer voor de brug aan de linkerkant van de weg in de vakken.

Navigatieadres: Himpenserdyk 19, 9085 BZ, Teerns

Opstapplaats

Aan de zuidkant van de weg is op 20 meter van de parkeervakken een groot recreatieveld genaamd “Kop van Tearns” waar je op een mooi grasveld eenvoudig je supboard kunt opblazen.
De kade is hier zo’n 80 cm hoog, dus je hebt een relatief hoge opstap.

Opstapplaats bij recreatieveld “Kop van Tearns”

De SUP-route

Vanaf het recreatieveld “Kop van Tearns” gaan we zuidelijke de Nauwe Greons op. Eerst kom je langs een paar huisjes van het oude dorpje Hempens, later vaar je langs een camping.

Na ongeveer 1 km passeer je hoogspanningsmasten, en buigt het water af naar links, langs de hoofdweg N31 (Wâldwei). Even later passeer je de kleine ophaalbrug Greijdanusbrêge en daarna is aan de rechterkant het Langdeelaquaduct zichtbaar.

Aquaduct Langdeel, over de N31 (Wâldwei)

Vanaf dit kruispunt gaan we noordelijk over de Himpenser Wielen. Dit grotere meer raakt aan de overkant, de noordoostzijde, het Van Harinxmakanaal.

Let op! Op dit kanaal vindt ook veel beroepsvaart plaats. Omdat je als roeier minimaal 6 km/h moet kunnen behalen op een kanaal is dit deel van de route alleen geschikt voor geoefende en volwassen suppers.

Aan het eind van de Himpenser Wielen steek je het Van Harinxmakanaal haaks over, om zo kort mogelijk midden op het water te zijn. Vervolgens vaar je noordelijke, strak langs de rechterzijde van het kanaal, en goed oplettend op de grote en snel varende beroepsvaart. Na 600 meter kanaal houdt je rechts aan en komt de prachtige Froskepôlemolen in zicht.

Na de molen nog een klein stukje en dan slaan we rechtsaf (westelijk) het Wâldmansdjip op. Hier kun je aan de linkerkant het eiland de Froskepôle betreden voor een korte pauze.

Over de helft!

We volgens het water, passeren de toegangsbrug voor het eiland en aan het eind slaan we met het zicht op de wijk Aldlân linksaf (zuidelijk). Hier steken we het Van Harinxmakanaal recht over. Let ook hier op de beroepsvaart!

Aan de overkant komen we aan in de nieuwbouwwijk Zuiderburen. Na een kleine 500 meter onder de Pylkwiersterbrêge door, waarna de brug van Hempens-Teerns alweer in zicht komt.

Onder deze laatste brug door houden we rechts aan en zijn we aanbeland bij onze opstapplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *