Kolkentocht bij Belt-Schutsloot – 10km

Vandaag staat nogmaals Belt-Schutsloot op het programma. Anderhalve week geleden nog samen met de kinderen een kort tochtje gedaan. Vandaag staat een langere versie van 10km te wachten, waarin we ook de natuurgebieden ten westen van Belt-Schutsloot gaan verkennen.

Navigeren en parkeren

We starten in Belt-Schutsloot. Vanaf het noorden bereikbaar vanaf Steenwijk (A32, afslag 6 Steenwijk-Noord), Giethoorn volgen en doorrijden. Vanuit het zuiden pak je op de A28 afslag 22 Nieuwleusen, via Hasselt en Zwartsluis kom je in het door water omgeven Belt-Schutsloot.

In het midden van het dorp, midden aan de doorlopende Belterweg is een praktische en kostenloze parkeerplaats aan het water. Dit is waar de Kerklaan uitloopt in de Belterweg.

Navigatieadres: Kerklaan 20, 8066 PJ, Belt-Schutsloot.

Opstapplaats

Naast de ruime parkeerplaats is een grasveld waar je eenvoudig je supboard opblaast. De kade is hier 40 cm hoog, waardoor je gemakkelijk kunt opstappen.

De SUP-route

Vanaf de opstapplaats gaan we rechtsaf. We gaan onder de doorlopende Belterweg door en daarna onder een klein draaibruggetje. Hoewel deze route ‘officieel’ tegen de klok in is bewegwijzerd met groene pijlen, starten we rechtsaf door het dorp en zullen de route omgekeerd afleggen. Toevalligerwijs heb ik anderhalve week ook een stukje van deze route gevaren. Daarom gebruik ik een aantal sfeerbeelden opnieuw.

Rechtsaf kom je na zo’n 100 meter een stalen kunstwerk tegen, genaamd De Melkvaarder. Voor De Melkwaarder draaien we naar rechts en volgen de dorpsgracht onder de brug door.

Na tweehonderd meter, met het cafe-restaurant Otterswold aan de linkerhand, slaan we rechtsaf en verlaten onder de brug door het dorp Belt-Schutsloot. Na de brug gaan we op het grotere kruispunt linksaf. In dit vaartje zien we allemaal kreeftjes in de oevers, die helaas al het water in duiken voor ik er een foto van heb kunnen maken.

Op de volgende plas, Het Stobbenkolkje, houden we rechts aan en we komen hierna aan op de bredere vaart: de Oostelijke Wetering waar we ook rechts afslaan. Inmiddels wordt het iets drukken vanwege alle tegemoetkomende huurkano’s en fluisterbootjes. Het maakt het wel gezellig druk.

Even later slaan we weer rechtsaf (noordelijke) om na één kilometer uit de komen op het Toppenkolkje. Een meertje wat op een paar vaarroutes na helemaal begroeid is met waterlelies. We gaan linksaf, op de Y-splitsing rechts en sluiten het oostelijke deel van de route af door de Arembergergracht over te steken.

Via de Mastenbroekerkolk en de Venemaat doorkruisen we het westelijke deel van het natuurgebied. Vlak voor het buurtschap Poepershoek slaan we rechtsaf en kronkelen we over de smalle vaartjes richting het meertje Vossebelt waar we direct links afslaan.

Na een paar honderd meter is links een kanoaanlegplaats. Een ander gezin is op de aanwezige vlonder alvast bivak aan het opslaan. Zij geven aan hier te gaan overnachten. Wij gaan hier pauzeren met een kleine picknick, en… een escape room spel!

Hoewel een kanosteiger niet de meest praktische en comfortabele plaats voor een bordspel is, hebben we een hoop lol beleefd in dit spel vol raadsels en papieren attributen die zo nu en dan tussen de steigerplanken door het water inwaaiden. Twee uur later en een houten kont rijker stappen we weer op de supboards en vervolgen onze tocht.

Al snel slaan we rechtsaf de Pikkersvaart op, welke we steeds kunnen volgen tot het dorp Belt-Schutsloot weer in zicht komt.

Nog even onder de brug door. Langs de jachthaven de Kleine Belterwijde oversteken, en voor de camping varen we rechts de dorpsgracht weer op voor de laatste paar honderd meter.

We sluiten de dag culinair af in het nabijgelegen Giethoorn. Op slechts 10 minuten rijden tref je hier een veelvoud aan leuke restaurantjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *