Schutsloterwijde & Toppenkolkje (6km)

In het prachtige natuurgebied De Weerribben, in de kop van Overijssel gaan we vandaag een mooie suproute vanuit het dorpje Belt-Schutsloot doen. Het karakteristieke dorpje door, de Schutsloterwijde oversteken en al slingerend door het natuurgebied weer terug.

Navigatie en parkeren

We starten in Belt-Schutsloot. Vanaf het noorden bereikbaar vanaf Steenwijk (A32, afslag 6 Steenwijk-Noord), Giethoorn volgen en doorrijden. Vanuit het zuiden pak je op de A28 afslag 22 Nieuwleusen, via Hasselt en Zwartsluis kom je in het door water omgeven Belt-Schutsloot.

In het midden van het dorp, midden aan de doorlopende Belterweg is een praktische en kostenloze parkeerplaats aan het water. Dit is waar de Kerklaan uitloopt in de Belterweg.

Navigatieadres: Kerklaan 20, 8066 PJ, Belt-Schhutsloot.

Opstapplaats

Direct naast de parkeerplaats is een enorm grasveld waar je handig je supboard kunt opblazen. De kade naast de parkeerplaats is zo’n 40 cm hoog, dus ideaal om gemakkelijk je supboard te water te laten en op te stappen.

Mocht je bijvoorbeeld nog een boodschapje nodig hebben voor wat lekkers voor onderweg, dan vind je in de tegenovergelegen Kerklaan na 150 meter een eenvoudige supermarkt.

De SUP-route

Vanaf de parkeerplaats midden in Belt-Schutsloot starten we deze suproute rechtsaf (westelijk). Eerst volgt een brug in de Belterweg, vervolgens een authentiek draaibruggetje (BS-13) en daarna komen we op de dorpsgracht uit. Ook hier slaan we rechtsaf; want we varen de route kloksgewijs.

Na 100 meter buigt de gracht af naar rechts, voor het stalen kunstwerk De Melkvaarder. We vervolgen de dorpsgracht voor ongeveer een kilometer, waarna we op een T-splitsing uitkomen.

We gaan rechtsaf onder de Belterweg door en komen uit op het grotere meer de Schutsloterwijde. Dit meer steken we over richting 1 uur, oftewel net rechts van rechtdoor. Aan de overkant kom je in een klein meertje genaamd Stoppenkolkje, onder andere herkenbaar aan het mini eilandje met een grote ronde boom.

We houden rechts aan en draaien zo terug richting Belt-Schutsloot. Na een paar honderd meter houd je op de splitsing links aan. Deze splitsing is aangegeven met Kanoroute Belt-Schutsloot nr 21.

Je slingert hier door de met riet en lelies gekaderde vaartjes richting Belt-Schutsloot. Even voor het dorp, op een klein driehoekig meertje nabij twee stalen windmolentjes slaan we linksaf (zuidelijk).

Richting het Toppenkolkje

Dit water volgen we rechtdoor langs het eerstvolgende met lelies begroeide driehoekige plasje. Na zo’n 500 meter houd je rechts aan (westelijk) en ben je op de plas het Toppenkolkje. Volg dit water westelijk voor zo’n 400 meter, waarna een redelijk duidelijke Y-splitsing ontstaat. Hier kies je voor rechtsaf. Je kronkelt nog een paar honderd meter door en komt dan vlak voor een betonnen brug uit op de grotere Arembergergracht, die je wederom rechtsaf (noordelijk) pakt.

Links van dit water zie je een forse donkerbruine houten loods en vooruit doemt de lange boogbrug in de Belterweg op. Langs jachthaven De Waterlelie, en de eerdergenoemde brug varen we nog iets verder noordelijk totdat de volgende grote jachthaven in zicht komt. Hier varen we omheen naar rechts. Na 4 kopsteigers vaar je tussen de jachthaven en de tegenovergelegen camping “Op de Polle” weer de dorpsgracht in.

Hier kun je steeds rechtdoor varen, want na 400 meter komt het draaibruggetje BS-13 weer in zicht. Tot slot nog even de hoek om en we zijn terug bij de opstapplaats aan het eind van onze suproute door en rondom Belt-Schutsloot.

Routekaart

Schutsloterwijde_6km

Meer info

Website Visit Weerribben Wieden over Belt-Schutsloot:
https://www.visitweerribbenwieden.com/weerribben-wieden/belt-schutsloot/

Wikipedia over Belt-Schutsloot:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belt-Schutsloot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *