Een heerlijk avondje wezen suppen vanuit Dokkum. Langs het bolwerk en een afgesloten sluisje naar het Noorden. Rond Betterwird naar de Dokkumer Ie en in de schemering terug de binnenhaven van Dokkum door. Een prachtige tochtje!
Navigatie en parkeren
Dokkum, in het hoge Noorden van het land is zelf prima bereikbaar. De opstapplaats bevindt zich aan de oostelijke kant van het centrum, bij sportpark De Harddraver, waar zich ook ruime parkeergelegenheid bevind.
Navigatieadres: Harddraversdijk 3, 9101 XA in Dokkum.
Parkeer bij voorkeur dicht bij de inrit van het terrein. Hier heb je mooie grasstroken voor het opblazen van je supboard en vanaf hier is het slechts 50 meter dragen naar het water.
Opstapplaats
Het opblazen van je supboard doe je het eenvoudigste op de grasstroken bij de inrit van het parkeerterrein. Wanneer je klaar bent loop je eenvoudig met je supboard en drybag naar de hoofdweg die we recht oversteken.
We stappen op aan het steekhaventje langs deze weg. Hier zijn houten steigers (ca. 60 cm) waar vanaf je prima te water kunt gaan.
De SUP-route
We beginnen rechtsaf richting het centrum van Dokkum en slaan direct na het steekhaventje rechtsaf (noordelijk) onder de Halvemaandspoortbrug door. Langs het historische bolwerk volgen we de Hardridersgracht en dan linksaf de Noorder Gracht op.
Je passeert de brug de Aalsumerpoort, een tweede punt van het bolwerk, waarna rechts het sluisje in de Ealsumer Feart opduikt. Het sluisje zelf blijkt afgesloten en ligt enigszins verscholen tussen te bomen. Aan de rechterkant voor het sluisje stappen we af, en dragen onze supboards naar het andere eind. Hier gaan we weer te water.
Vlak voor de oude spoorbrug (aan je rechterhand) gaan we met het water mee naar links. Na 250 meter lijkt dit water doodlopend, maar helemaal aan het eind blijkt een zeer lage brug (ook wel pijp genoemd) even een bijzondere uitdaging. Deze blijkt een doorvaarthoogste van slechts ca. 40 cm te hebben. Dat wordt dus plat op de rug op het supboard. Met de handen aan het plafond van de brug duwen we ons deze 15 meter lange pijp door.
We komen uit op de Oude Paesens. Links is de markante watertoren te zien. Wij slaan rechtsaf (noordelijk). Na ca. 1 kilometer tussen de weilanden door slaan we linksaf (westelijk) waar wederom een wat lager bruggetje zichtbaar is. Deze heeft echter een doorvaarthoogte van zo’n 90 cm, wat op de knietjes eenvoudig gaat.
Aan het eind komen we uit op de Foudgumer Feart; een T-splitsing die in beide richtingen al snel weer afbuigt. Wij gaan linksaf (zuidelijk) en passeren al snel twee bruggen in de N356 (Dokkum-Holwerd) en zijn parallelweg.
Het water slingert zo’n 750 meter door de weilanden waarna we bij een dam uitkomen. Ook hier zullen we de supboards een stukje moeten dragen. Aan beide einden van het gedempte water is een keurige houtkade met graswal gemaakt zodat je eenvoudig af- en op kunt stappen.
Nog een paar honderd meter Foudgumer Feart, waarna we in de wat grotere Dokkumer Ie uitkomen. We gaan linksaf (oostelijk). Omdat dit voor watersporters de hoofdroute is van Leeuwarden naar Dokkum kan het hier wel iets drukker zijn. Let goed op, en kijk ook regelmatig achterom!
De Dokkumer Ie kronkelt Dokkum binnen en de eerste bedrijven doemen op. We passeren eerste de brug in de rondweg en 150 meter later de tweede brug. Met een prachtig stadsgezicht met onder andere de molen Zeldenrust rechts op het bolwerk, kiezen wij voor de route dwars door de binnenhaven rechtdoor.
Inmiddels meer donker dan schemerig varen we de binnenhaven Klein Diep door met gezellig geroezemoes op de terrasjes rond het water. Door de 25 meter lange pijp die het noordelijke en zuidelijke bolwerk met elkaar verbind naar het Grootdiep. En wanneer we aan het andere eind het centrum onder het laatste witte draaibruggetje door verlaten hebben we alweer zicht op de steekhaven waar we zijn opgestapt.
Dokkum_Betterwird_en_Ie