Rondje Elfstedenfinish (11km)

De Elfstedentocht, de Friese trots. Vandaag gaan we het laatste deel van de elfstedenschaatsroute suppen.

Navigatie en parkeren

Vanuit Leeuwarden kun je via Lekkum en Miedum binnendoor over de Canterlânswei richting het dorpje Gytsjerk. Halverwege Miedem-Gytsjerk vind je het elfstedenmonument “De Tegeltjesbrug” met een parkeerplaats aan de linkerkant van de weg.

Opstapplaats

De tocht begint aan de voet van het elfstedenmonument. Uiteraard niet voordat je onze eigen koning Willem Alexander hebt gespot tussen te duizenden blauwe portrettegeltjes. Je kunt je supboard opblazen op de grasstrook en eenvoudig te waterlaten bij de houten kades met kanosteigers. We beginnen rechtsaf onder de brug door.

De SUP-route

Deze tocht van krap 11 kilometer begint rechtsaf onder het tegelbruggetje door. De eerste 2,5 kilometer is zuidwaarts tussen de weilanden door.

Aan het eind van dit water, met het zicht op een zware betonnen brug van de rijksweg Groningerstraatweg, slaan we rechtsaf de Bonkefeart op. Je bevindt je nu op de laatste kilometer van de schaatselfstedentocht welke duidelijk gemarkeerd is met een enorme finishboog over het water.

Via de finishboog, langs nieuwbouwwijk Blitsaerd en het zwemstrandje bij de Lekkumerweg komen we uiteindelijk uit in het wat grotere water: de Dokkemer Ie. We slaan rechtsaf (noordelijk). Aangezien dit een hoofdvaarroute is voor watersporters van Leeuwarden naar Dokkum is het hier soms wat drukker. Let tijdens het suppen daarom ook goed op wat er achter je gebeurd.

Het eerste deel aan de Dokkumer Ie varen we langs het pittoreske volksbuurtje Snakkerburen. Vrij snel daarna passeren we het haventje van Lekkum.

Op zo’n 1,5 voorbij Lekkum slaan we rechtsaf (oostelijk) het Miedumer Djip op. Deze afslag is herkenbaar aan de Marrekrite-steiger met recreatieveldje op de hoek. Ook valt direct na de afslag de wat krappere S-bocht naar rechts op.

Na ca. 750 meter passeer je twee bruggetjes in de Canterlânswei. En nog een kilometer verder kom je weer terecht op De Moark (Murk). We slaan hier linksaf (noordelijk) voor de laatste 500 meter terug naar het elfstedenmonument “De Tegeltjesbrug”.

Routekaart

Gytsjerk_Elfstedenfinish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *