Rondje Workum met de kinderen (5km)

Het is heerlijk weer, dus een prachtige ochtend om één van de nieuw te testen SUP-routes te proberen. Het oog valt op de suproute in Workum: in 5km een stuk buitenom, en terug door de binnenstad. Ook de kinderen willen graag mee te suppen. We gaan ervoor!

Navigatie en parkeren

Workum ligt nabij het IJsselmeer, direct aan de hoofdweg N359 tussen Bolsward en Lemmer. Kom je vanaf Bolsward dan kun je direct de eerste afslag Workum nemen en kom je langs het water het elfstedenstadje in. Volg deze weg langs de spitse kerk, en later ook de stompe kerk. Nu staat er linksaf parkeerplaats Stedspolle aangegeven.

Navigatieadres: Súd 39, 8711 CS Workum

De parkeerplaats bevind zich tussen de woningen door aan de achterkant.

Parkeer zo veel mogelijk rechts(achter) om dicht bij de opstapplaats te staan.

Parkeerplaats Stedspolle in Workum

Opstapplaats

Tussen de parkeerplaats en het water is een ruim en keurig gemaaid grasveld, ideaal voor het opblazen van je supboard. In het eerste deel van dit haventje is een kanosteiger aanwezig, wat opstappen nog gemakkelijker maakt.

Opstapplaats met kanosteiger

De SUP-route

Vanaf de opstapplaats in dit binnenhaventje van Workum starten we rechtsaf (zuid-west) onze suproute. We passeren al snel de beweegbare brug in de Lynbaan. Alle bruggen in deze route hebben een minimale doorvaarthoogte van 80cm, dus ook wanneer de bruggen niet bemand zijn is passeren geen probleem.

Na de brug krijgen we in de verste zicht op de sluis. Wij slaan echter direct linksaf de Burrefeart op en varen langs een aantal jachthavens en onder de brug in de Hearewei door. Dit deel varen we langs woningen aan het water.

Op het grotere kruispunt vlak voor de grote betonnen brug in de N359 is rechts aan de overkant één van de bronzen beelden uit de serie ‘Aukje de reedrydster’ (Aukje de schaatster) te zien op een hoge stalen sokkel. Alle Friese elfsteden hebben een beeld uit deze serie van Evert van Hemert, geplaatst op een kruising van weg en water.

Wij gaan onder de betonnen brug door en gaan aan het eind linksaf. Ondanks dat het redelijk waait geven de bomen en bossages langs het water een prima beschutting. Langs de waterzuivering en de zuivelfabriek komen we aan bij de oostelijke jachthavens van Workum.

Bij opnieuw een groter kruispunt slaan we linksaf. Dit kruispunt is herkenbaar aan de spoorbrug rechts en de woonboten rechtdoor. Aangezien dit de hoofdroute is voor de vele watersporters die Workum passeren kan het op dit deel wel wat drukken zijn. Let goed op en houdt duidelijk rechts.

Even pauze!

De grote Súdergoabrêge komt in zicht. Onder aan de brug is aan de linkerzijde (voor en na de brug) een ruim grasveld en hier staan bankjes. Een prima plekje voor een korte pauze.

We vervolgen de route over de Workumer Trekfeart, langs de vele jachthavens en keren met de bocht naar links terug in het elfstedenstadje. Hier zijn al snel de prachtige oude karakteristieke pandjes zichtbaar.

We passeren nog tweemaal een brug in Workum. Na deze laatste brug kun je rechts eventueel even aannemen voor een kort fotomomentje met één van de kunstzinnige fonteinen. Dit object heet “De woeste Leeuwen van Workum”.

Hierna volgt de laatste 200 meter van deze route en zien we rechts alweer de opstapplaats, mede herkenbaar aan de speeltuin met piratenschip. Hier kunnen de kinderen nog lekker even ravotten wanneer de ouders de supboards weer inpakken.

Routekaart

Workum

Meer info

Visit Friesland over Workum
https://www.friesland.nl/nl/ontdek/de-elf-steden/workum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *