Dorpsgracht, Bovenwijde & De Wieden (11km)

Hollandsch Venetië, Amsterdam Water District of gewoon dat mooie pittoreske dorpje in De Weerribben: Giethoorn. Te vinden in de kop van Overijssel tussen Steenwijk en Meppel.

Navigatie en parkeren

Vanaf de A32 (Leeuwarden – Meppel) is Giethoorn goed aangegeven vanaf afslag 7: Steenwijk-Noord. Volg de borden voor zo’n 10 minuutjes tot aan de bebouwde kom van Giethoorn.

Vanwege het actieve toerisme in Giethoorn is de parkeergelegenheid ruim voor zo’n beknopt dorpje. Op erg zomerse dagen in vakantieperiodes is dat overigens geen overbodige luxe en zal het eerder dringen zijn om een plekje.

Er zijn 6 grote parkeerterreinen die staan aangegeven met kleurcodes en cijferborden. Omdat binnen Giethoorn een groot deel van het water eenrichtingsverkeer is heb ik de voorkeur om in het Zuiden te starten. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar parkeerplaats 3 bij Smit Giethoorn, een bootverhuur en restaurant aan het Zuiderpad 58, 8355CC in Giethoorn. Hier is ruimte voor ca. 160 auto’s welke je vlakbij het water kunt parkeren.

Opstapplaats

Het hierboven aangegeven terrein hoort bij Smit Giethoorn. Een bootverhuurder voor fluiterbootjes en sloepjes, maar deze eigenaar heeft één adresje naar rechts ook een uitstekend café-restaurant. Je kunt dus voordat je je supboard opblaast ook eerst even lekker lunchen. Of dit bewaren voor na afloop.

Omdat aan dit terrein ook een bootverhuur is gelegen kun je eenvoudig opstappen bij een lage graswal, of als het rustiger is met bootjes aan een houten kade. Er is een ruime grasstrook zodat je veilig je supboard kunt opblazen en na afloop opbergen.

De SUP-route

Deze tocht van 11 kilometer begint linksaf (noordelijk) de Jan Hozengracht op. Hier is direct al het authentieke beeld van Giethoorn zichtbaar. Kleine woonboerderijtjes met rieten kappen aan een eindeloze gracht met tientallen houten bruggetjes.

De bekende Dorpsgracht met tientallen houten bruggetjes

Na een paar honderd meter gaat het water bij het rode baken nr. 5 over in de Dorpsgracht wat vanaf daar eenrichtingsverkeer is naar het Noorden. Zo’n 2200 meter vanaf de start sla je rechtsaf bij het rode baken nr. 3. In de verte zie je daar rechtsaf het ronde Smit’s Paviljoen wat op een soort schiereiland in het meertje de Bovenwijde ligt. Vanaf het paviljoen zie je op ca. 500 meter naar rechts (Zuid-Oosten) het grotere recreatie-eilandje liggen. Hier kun je aan wal voor een picknick, of gebruik maken van het ondiepe zwemwater (ca. 40-80 cm). Ook is er een eenvoudige toiletvoorziening.

Het meer ‘Bovenwijde’

Vanaf dit eiland steken we het meertje de Bovenwijde verder over naar het oosten om de ‘gele route’ te vervolgen over de Klossenvaart en Paaslooërvaart. Zo’n 5 km van de start draai je op het meest oostelijke puntje van de route rechtsaf (zuidwaarts) de vaart de Brouwersgaten op en na ruim 6,5 km en een grote fietsbrug die je letterlijk links laat liggen komt de uitkijktoren De Wieden in zicht die aan de Hoosjesgracht ligt.

Vanwege de lage houtkade met graswal trek je eenvoudig je supboard op het droge en kun je de stalen toren beklimmen voor een mooi uitzicht.

Vanaf de uitkijktoren slaan we na ongeveer 1 kilometer een scherpe afslag linksaf (zuidelijk) in de Bovenboersevaart op. Na zo’n 1,5 km pakken we op de driesprong de afslag rechts (noordelijk). Dit staat aan de overkant aangegeven met een gele pijl. En nu rest de laatste kilometer terug naar de bekende Giethoornse grachten.

We slaan rechtsaf (noordelijk) de Jonkersgracht op en na 5 á 6 houten bruggetjes ben je teruggekeerd bij de opstapplaats.

Routekaart

Rondje_Giethoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *