Natuurgebied Wikelslân bij Earnewâld (5km)

Op deze zomerse middag ga ik suppen in natuurgebied It Wikelslân bij Earnewâld. Heerlijk rustig, prachtige natuur, en een mooi rondje van exact 5 kilometer.

Navigatie en parkeren

Vanaf de N31 Leeuwarden – Drachten, lokaal bekend als de Wâldwei neem je afslag Garyp. Vervolgens staat Earnewâld aangegeven op de borden.

Een kilometer vanaf de afslag doemt aan de linkerkant zandbult van Zandwinning Panhuyspoel op. Direct hier tegenover bevind zich een ruime parkeerplaats, vlakblij de opstapplaats.

Als navigatieadres kun je het bedrijf Elverdink Hoveniers aanhouden, welke zich 750 meter voor de parkeerplaats bevind.
Navigatieadres: Elverdink Hoveniers, Earnewarre 7, 9263 TB Garyp

Let op! De parkeerplaats bevind zich 750 meter verder!

Parkeer voor je eigen gemak zo ver mogelijk naar rechts achter, zodat je dichter bij de opstapplaats staat.

Opstapplaats

Het opblazen van je supboard doe je eenvoudig op het ruimte grasveld met picknicktafel naast de opstapplaats. Dit ligt slechts 15 meter vanaf het parkeerterrein.

Aan dit grasveld zijn aan twee kanten ruime kanosteigers. We beginnen de tocht westelijk, het grotere meertje op. Later zullen we onder de autoweg door terugkeren aan de andere kant van dit zelfde grasveld.

De SUP-route

We beginnen vanaf de opstapplaats in westelijke richting. We steken dit meertje (de Earnewarrepoel) over en komen terecht op nog zo’n meertje. Ook deze steken we recht over, waarna we een wat smallere doorgang met volop lelies doorvaren.

Vervolgens kronkelt het water zich door het oude veengebied. Door steeds het breedste water te kiezen kom je verder. Alle smallere slootjes lopen dood.

Al snel vaar je op een woonboerderijtje aan het water af, waarvoor je links afslaat het tunnelbruggetje onder De Bolderen door.

Kies ook nu steeds het breedste water. Vanaf dit moment wordt een ‘vaargeul’ aangegeven met houten palen in het water. Houdt je goed aan deze vaarroute, omdat het buiten de palen soms slechts 10cm diep is. Na 750 meter kronkelen door prachtige vaartjes en slootjes kom je uit op een T-splitsing in de Earnsleat. Hier slaan we linksaf (zuid-oost).

Over wederom zo’n 750 meter zie je de Amerikaanse windmolen en de houten uitkijktoren staan. Bij de uitkijktoren is een nette kanosteiger met ruim grasveld. Je kunt het gebied dus ook vanuit een hoger perspectief bekijken. Zeker de moeite waard!

We vervolgen de tocht in dezelfde richting (zuid-oost) en komen bij een dam aan. Hier is wederom met kanosteigers een handige draagplaats gebouwd om eenvoudig met je sup de dam te passeren. Na de dam en het tunneltje onder de Feansterdyk door slaan we linksaf in noord-oostenlijke richting.

Deze laatste 2 kilometer is redelijk rechttoe. Je hoeft alleen nog een paar keer te bukken voor een paar betonbruggetjes. Nog een klein stukje langs de zandwinning en vervolgens door een tunneltje terug naar de opstapplaats, waar het aan deze kant wel eens wat met riet begroeid kan zijn. Als je vanuit het tunneltje links aanhoudt ben je daar zo doorheen en kun je afstappen bij de kanosteiger. Het zit er op!

Routekaart

Earnewald_Wikelslan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *